sirpaaho2
Sirpa Aho

”Suomi Talossa ja suomalaisyhteisössä toimittaessa ennakkoluulot ja –asenteet on heitettävä romukoppaan. Huumori auttaa mutta tarvitaan loputonta joustavuutta. Omaa mieltä ei kannata pahoittaa, vaikka mitä kylillä puhutaan”, summaa Suomi Talon peräsimen tammikuussa seitsemän vuoden jälkeen jättävä Sirpa Aho. ”Lopetan puheenjohtajakauteni hyvillä mielin, talo ja sen talous on hyvässä kunnossa. Seuraajani voi aloittaa turvallisella mielellä, kokemiani yllätyksiä ei uudelle puheenjohtajalle ole tiedossa.”

 

Turun saaristosta Merimaskusta maailmalle lähteneen Sirpa Laineen tie vei kouluvuosien jälkeen opiskelemaan Turkuun. Luonnonläheisen, puutarhanhoidon ja valokuvauksen harrastuksekseen ilmoittavan neidon pääaineeksi valikoitui biokemia, jossa tutkitaan elävien solujen kemiallista rakennetta ja niiden kemiallisia muutoksia. Sirpa valitsi opiskelunsa Turun yliopistossa aikaansa edellä, vuosien mittaan biokemia on noussut yhä tärkeämmäksi tutkimusalaksi ympäri maailmaa.

sirpa3Biokemia on vienyt myös Sirpaa maailmalle. Väiteltyään Turun yliopistossa tohtoriksi 1980 piipölyn vaikutuksesta keuhkoihin, ammatinvalinta oli selvä. Sirpa halusi jatkaa biokemian tutkijana.

Tilaisuus omaan tutkimukseen tuli parin vuoden kuluttua Sirpan saatua kaksi apurahaa, jotka kuljettivat hänet Harvardin maineikkaaseen yliopistoon Bostoniin, Yhdysvaltoihin kolmeksi vuodeksi. Perhettäkin oli jo karttunut, aviomies Ari ja kolme poikaa tulivat mukaan. Ari löysi työpaikan ja täysin ummikkosuomalaiset pojat joutuivat kouluun ja lastentarhaan. Sirpan ja Arin ihmetykseksi pojat jo puolen vuoden jälkeen soittelivat kavereilleen englanniksi.

Väliaikaisen tutkijatohtorin pesti Harwardiin kuitenkin päätyi, edessä oli paluu Suomeen. Pitkään ei kuitenkaan Suomessa viihdytty, vaan edessä oli Suomen ja Japanin välisen tutkijavaihtosopimuksen mukainen muutto Japaniin, Tsukubaan. Tokiosta noin 50 kilometrin päässä sijaitseva Tsukuba on tiedekaupunki, jossa nykyään sijaitsivat yliopisto, atomitutkimuslaitos ja 40 muuta tutkimuslaitosta.

kuva2
Ari ja Sirpa Suomi Talon kirjastossa

Sirpa, Ari ja mukaan Japaniin tullut nuorin poika viihtyivät Japanissa hyvin ja muistelevat eksoottista aikaa mielihyvällä. Sirpa oli tutkijana yliopistolla ja Ari oli saanut paikan laivanrakennusalan insinööritoimistosta. ”Hauska ja mieliinpainuva kokemus vieraassa ympäristössä koko perheelle”, kertovat Sirpa ja Ari. ”Japanin puhekielikin tarttui ainakin pintapuolisesti, vaikka nyt taito taitaa olla 30 vuoden jälkeen pahasti ruosteessa”, naurahtaa Sirpa tavoiteltuaan hetken japanilaista sanontaa.

 

Tutkijanvaihtokauden päätyttyä perhe palasi jälleen lamassa kärvistelevään Suomeen. Tutkijaperheen omaksi lamaratkaisuksi tuli jälleen muutto, tällä kerralla Philadelphiaan, jossa Thomas Jeffersonin yliopisto tarjosi paikkaa ensin tutkijana ja myöhemmin tutkimusryhmän vetäjänä ja apulaisprofessorina. Tutkimustyö oli intensiivistä, joskus työrupeamat saattoivat kestää kolme viikkoa yhteen menoon. Tosin sitten sai vapaata vastaavasti”, muistelee Sirpa vuosiaan Philadelphiassa.

Floridaan Sirpa ja Ari tutustuivat jo 1999 tullessaan mainostamaan Philadelphian FinnFest 2001-juhlia Lake Worthiin Bryant-puistoon. Philadelphia FinnFest 2001– juhlien puheenjohtajana toimi Ari Aho ja varapuheenjohtajana Tapio Salin.

Pariskunta lähti muutaman kerran pohjoisesta talvea pakoon Floridan suomalaisalueelle, jo kolmannella lomamatkalla päätyivät he ystävien yllyttäessä hankkimaan alueelta oman asunnon.

Toimittuaan kymmenen vuotta tutkimustyössä Thomas Jeffersonin yliopistossa Sirpa halusi nähdä teoreettisen yliopistotutkimuksen jälkeen myös biokemian käytännön sovelluksia ja hyppäsi  yksityiselle sektorille paikan auettua Unileverin Skin Biology-osastolla Connecticutissa.

Sirpan tutkimusprojektit Unileverillä kestivät kaikkiaan kahdeksan vuotta, vuoteen 2012. Ari jatkoi tänä aikana jo Philadelphiassa perustettua ja vieläkin toimivaa Saunastorea Internetissä toimivana liikeyrityksenä.

Muutto Floridaan tapahtui lopulta eläkevuosien alettua. Aktiivista pariskuntaa ei tarvinnut pahemmin patistella suomalaisyhteisön aktiviteetteihin, Suomi Talon presidentti Tapio Salin sai Sirpan liittymään jopa Suomi Talon johtokuntaan. Sirpan yllätykseksi hän joutuikin saman tien johtokunnan tärkeään virkaan, Suomi Talon johtokunnan sihteeriksi. Tapio Salinin tultua valituksi uudelleen puheenjohtajaksi seuraavana vuonna 2014 Sirpasta tuli johtokunnan varapuheenjohtaja. Pian kauden alun jälkeen Tapio sairastui ja varapuheenjohtaja joutui ottamaan talon ohjat käsiinsä.

suomiTalo
Suomi Talo, Lantana, Florida

Seuraavana vuonna Sirpa Aho valittiin Suomi Talon puheenjohtajaksi ja sitä seuraavana vuonna Suomi Talon säädöksiä muutettiin siten, että puheenjohtaja voi jatkaa vain kaksi kaksivuotista kautta peräkkäin.

 

Tammikuussa paikkansa jättävä puheenjohtaja Sirpa Aho lupaa olla uuden valittavan puheenjohtajan tukena, mutta toivoo, että uudella valittavalla puheenjohtajalla olisi jo kokemusta Suomi Talosta ja työstä sen johtokunnassa. ”Kokonaan ulkopuolelta tulevalle on iso hyppy tulla johtamaan talon toimintaa. On monta asiaa joihin parhaiten valmistautuu työskentelemässä ensin johtokunnassa. Meillä on kaikkiaan yli 60 yhteistyötahoa, tavaran- ja palveluiden toimittajaa. Yhteyksiä on pidettävä niin paikalliseen poliisiin kuin veroviranomaisiin ja lisenssiviranomaisiin. Lopuksi pitää vielä huolehtia vaikkapa nurmikon leikkuuvuoroista ja jääkaapin sisällöstä.” kertoo Sirpa.

sirpa1”Vuodet puheenjohtajana ovat olleet palkitsevia, mutta muodostaneet 90% elämästämme”, kertovat Sirpa ja Ari. ”Kiinteistöä on korjattu ja ehostettu pääasiassa vapaaehtoisvoimin talkoohengellä, mutta ilman vapaamuurareiden Sibelius-lodgen lahjoitusta mm. hurrikaani-ikkunat olisivat jääneet asentamatta. Nyt kiinteistö ja talon talous on hyvässä kunnossa ja seuraava puheenjohtaja voi paneutua alkuperäiseen Suomi Talon tehtävään, alueen suomalaisten ja alueella vierailevien mukavaan yhdessäoloon viihtyisässä kokoontumistilassa”, sanoo Suomi Talon puheenjohtajana tammikuussa lopettava Sirpa Aho.

 

Timo Vainionpaa/Usasuomeksi.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s