miaHagman
Pastori Mia Hagman, kuva Kirkko ja Kaupunki

 

 

Floridassa Lake Worthissa Luterilaisen St. Andrewin kirkon seurakunta on odottanut pitkään valitsemansa papin saapumista palvelukseen. Vihdoin papin saapuminen on varmistunut, kun pastori Mia Hagman muuttaa Floridaan perheineen maaliskuun lopulla.

 

Muutto Amerikkaan ei Mia Hagmanille ole mikään outo juttu. Mia on asunut Yhdysvalloissa, tarkemmin sanottuna opiskelijana Illinoisissa 1980-kuvulla ja Washington DC:SSÄ 2000-luvulla. Kohtaamiskulma on vain viime kerrasta muuttunut: Mia muutti 2006 Yhdysvaltoihin miehensä Tapani Kaskealan mukana, nyt Mia tulee Lake Worthiin suomalaisalueen papiksi ja eläkkeellä oleva Tapani hoitaa perheen uudelleenkotoutumista Yhdysvaltoihin.

 

TapaniKaskeala
Tapani Kaskeala

Tapani Kaskealalla on vankka tuntemus ja tietämys yritysten rahoituksesta ja kansainvälistymisestä. Tapanin toimipaikkoja ovat olleet Helsingin Kauppakorkeakoulu, Teollistamisrahasto Oy, kaupallisen sihteerin pesti Washingtonissa kolmeksi vuodeksi, josta siirto Postipankkiin apulaisjohtajaksi. Postipankkia seurasi sitten toinen kolmen vuoden jakso Washingtonissa lähetystön kaupallisena neuvoksena ja jälleen takaisin Postipankkiin, tällä kerralla suurasiakastoiminnon johtajaksi.

 

Kaskealan uralla seurasi työ Brysselissä Finpron kansainvälisten hankeneuvontapalveluiden vetäjänä ja Finpron toimitusjohtajuus vuosina  2001-2006. Veri veti kuitenkin takaisin Washingtoniin Suomen suurlähetystön rahoitusneuvokseksi ja Finpron hankeneuvonnan johtajaksi vielä neljäksi vuodeksi.

 

Vuonna 2011 Suomen hallitus nimitti kauppatieteiden maisteri Tapani Kaskealan Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtokuntaan. Kaskeala korvasi silloin tehtävässä maatalousministeriksi siirtyneen Jari Koskisen.

 

Mittavan kansainvälisen uran tehnyt Kaskeala muuttaa nyt maaliskussa Floridan suomalaisalueelle. Asuinpaikkaa valitessa vaa’assa painoi vaimo Mian papinpesti Lake Worthissa ja 16-vuotiaan tyttären Elsan koulupaikka Boca Ratonissa. Perheen 18-vuotias poika Tuomas osallistuu Suomessa vielä ylioppilaskirjoituksiin ja isännöi perheen asuntoa Helsingissä.

 

Perheen Brysselin vuosina, Mia Hagmanin ollessa hoitovapaalla Rautaruukin PR-emännän tehtävistä, hän alkoi tuntea kutsumusta kirkon tehtäviin. Aikuisiällä Helsingin yliopistossa aloitetut teologian opinnot Mia sai päätökseen vuonna 2012 perheen palattua Washingtonista Helsinkiin.

 

Perheen Washingtonin vuosina Mia toimi alueen suomalaisseurakunnan apulaispastorina ja heidän kodistaan muodostui seurakunnan epävirallinen pappila, jossa pidettiin lukuisia lauluiltoja, lounaita ja säännöllistä piiritoimintaa.

 

Valmistuttuaan Suomessa teologian maisteriksi Mia ehti työskennellä Helsingin Meilahden seurakunnan seurakuntasihteerinä ennen pappisvihkimystään Kuusamoon keväällä 2015.

 

Mia kulkikin Kuusamon ja Helsingin väliä, kunnes kesällä 2016 aukesi paikka Lake Worthissa, Floridassa. Mia valittiin virkaan St. Andrewin kirkkoon ja Mian toivottiin voivan aloittaa työnsä jo kesällä 2016. Yhdysvaltojen siirtolaisvirasto oli kuitenkin eri mieltä. Mian työnsä vuoksi tarvitsemaa R-1, uskonnollisen yhteisön työntekijän työlupaa vain ei kuulunut, vaikka asialla oli mm. aikaisempi West Palm Beachin pormestari, nyt toista kauttaan Washingtonissa edustajainhuoneessa  Floridan edustajana toimiva Lois Frankel. Lopulta työlupa ja sen myötä  viisumi kuitenkin heltisivät. Samalla myös Tapani sai aviopuolisolle kuuluvan R-2-viisumin.

 

Tapani on hieman hämmentynyt tämänkertaisesta Yhdysvaltoihin muuttamisen kiemuroista. Työlupa- ja viisumiprosessi, kouluun rekisteröityminen, auton ja asunnon vakuutukset, ajokortti, pankkitilin avaaminen ja muut käytännön junailut vaativat arvaamattoman paljon aikaa ja papereita. Aiemmilla kerroilla suurlähetystön palveluksessa toimiminen oikaisi monia byrokratian mutkia.. ”Hyvähän se on kuitenkin kokea tämä prosessi, niin tietää mistä puhutaan maahanmuuttoon liittyvissä keskusteluissa”, Tapani toteaa.

 

”Asuminen Amerikassa on myös huomattavasti kallistunut verrattuna aikaisempiin kokemuksiini” sanoo Tapani todeten dollarin vahvistuneen 50 prosenttia perheen edelliseen Amerikan-jakson ajoista.

 

Pidempääkin perspektiiviä näkemyksiin USAsta Tapanilta löytyy. Hän oli jo kouluaikanaan Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana. Tähän vuoteen liittyy myös hauska yhteensattuma. Montrealin   maailmanäyttelyn aikaan vuonna 1967 Suomesta Halifaxiin purjehti suomalainen koululaiva Matti Kurki, jossa palveli myös Tapani Kaskealan veli Juhani Kaskeala, josta sittemmin tuli Suomen toinen täysi amiraali ja Puolustusvoimien komentaja.  Veljekset kohtasivatkin  tasan 50 vuotta sitten Montralissa – ja useasti tämän jälkeen Washingtonissa Juhanin Yhdysvaltojen vierailujen yhteydessä. Eräällä näistä amiraali Kaskeala vieraili myös Suomalaisten Sotaveteraanien 75-vuotisjuhlissa Lake Worthissa ja Suomi Talolla vuonna 2009.

Tapani Kaskeala kertoo aikovansa käyttää aikaansa Floridassa vaimonsa Mian työn ja perheen tukemiseen sekä urheiluharrastustensa (tennis, golf) ohella lukemiseen ja kirjoittamiseen. Hän on myös päättänyt kartuttaa kielivalikoimaansa ja opiskella espanjaa. Kaskeala on myös kiinnostunut suomalaisalueella toimivasta Suomalais-Amerikkalaisen Kauppakamarin toiminnasta.  Aikaisempaa kokemusta hänellä onkin Kauppakamarin hallituksista sekä Helsingistä että Washingtonista.

Kaskeala-Hagman perheen saaminen Floridan suomalaisalueelle on todella upea juttu. Me kaikki jo paikalla olevat toivotamme heidät sydämellisesti tervetulleiksi suomalaisyhdyskunnan vahvistukseksi.

 

Timo Vainionpaa

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Pastori muuttaa perheineen Floridaan, perheestä löytyy vahva tuki

  1. Voi miten loista ja lammin artikkeli! Me taalla Washingtonin ymparistossa kaipaamme Miaa ja Tapania kovin, mutta suotakoon teille suomalaisille siella seurakunnassa heidan tuomat siunaukset talla kerralla!

  2. Eikö tarvittaisi myös kanttoria työhön USA:han ; täällä innokas juuri eläkkeelle ”joutunut”kanttori koiransa Hilen kanssa valmiina matkustamaan;Otan mielelläni työtarjouksia vastaan!
    Riitta Tuomola, Louhimokatu 2a6, 13100 Hämeenlinna
    riitta.i.tuomola@gmail.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s